Çalışma Saatleri: 09:00 - 18:00
Takip Et:

Bebeklerde Süt Alerjisi

Süt Alerjisi / Süt Alerjisi  / Bebeklerde Süt Alerjisi
Bebeklerde Süt Alerjisi

Bebeklerde Süt Alerjisi

Süt alerjisi, yaygın görülen bir alerjidir. Her yaşayan kişi süt alerjisine sahip olabilir ancak süt alerjisi bebekler arasında daha yaygındır. Bebeklerin yaklaşık %2 le %3’ünde bebeklerde süt alerjisi olduğu düşünülmektedir. Bebeğinizin bağışıklık sistemi, süt proteinini yanlışlıkla vücudun mücadele etmesi gereken bir şey olarak gördüğünde süt alerjisi meydana gelir. Bu durum, bebeğin telaşlı ve huzursuz olmasına ve mide rahatsızlığına ve diğer belirtilerine neden olabilen alerjik bir reaksiyon başlatır. İnek sütüne alerjisi olan çoğu çocuk, keçi sütü ve koyun sütüne de tepki gösterir ve bazıları soya sütündeki proteine ​​de alerjiktir. Anne sütüyle beslenen bebeklerin, mama ile beslenenlere göre süt alerjisi geliştirme riski daha düşüktür. Ancak araştırmacılar, neden bazılarının süt alerjisi geliştirdiğini ve diğerlerinin neden geliştirmediğini tam olarak bulamadı, ancak çoğu durumda alerjinin genetik olduğuna inanılıyor.

Tipik olarak, bir çocuk 3-5 yaşına geldiğinde süt alerjisi kendiliğinden geçer, ancak bazı çocuklarda süt alerjisi ömür boyu devam etme eğilimi gösterir. 

Bebeklerde Süt Alerjisi Belirtileri

İnek sütü proteini alerjisinin belirtileri genellikle yaşamın ilk birkaç ayında, genellikle inek sütü bazlı formülün diyete girmesinden sonraki günler veya haftalar içinde ortaya çıkacaktır. Bir bebek, belirtileri beslendikten sonra çok hızlı bir şekilde (hızlı başlangıç) yaşayabilir veya inek sütü proteinini tükettikten 7 ila 10 gün sonra (daha yavaş başlangıç) yaşayabilir. Anne, inek sütünü tüketirse, bebek sadece anne sütüyle beslendiğinde de belirtiler ortaya çıkabilir.

Daha yavaş başlayan reaksiyon daha yaygındır. Belirtiler arasında gevşek dışkı (muhtemelen kan içerir), kusma, öğürme, yemek yemeyi reddetme, sinirlilik veya kolik ve egzama gibi deri döküntüleri yer alabilir. Bu tür bir reaksiyonun teşhisi daha zordur çünkü aynı belirtiler diğer sağlık koşullarında da ortaya çıkabilir.

Hızlı başlangıçlı reaksiyonlar, sinirlilik, kusma, hırıltılı solunum, şişme, kurdeşen, ciltte diğer kaşıntılı şişlikler ve kanlı ishal gibi belirtilerle aniden ortaya çıkar.

Bazı durumlarda, potansiyel olarak şiddetli bir alerjik reaksiyon (anafilaksi) meydana gelebilir ve bebeğin cildini, midesini, solumasını ve kan basıncını etkileyebilir. Anafilaksi, diğer gıda alerjilerinde (yer fıstığı ve ağaç kuruyemişleri) süt alerjisinden daha yaygındır.

Süt Alerjisinin Teşhisi 

Bebeğinizin süte alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız, bir çocuk alerji uzmanından randevu alabilirsiniz. Uzmanınız, aile geçmişinde alerji veya gıda intoleransı olup olmadığını soracak ve ardından fizik muayene yapacaktır. Süt alerjisini doğru bir şekilde teşhis etmek için tek bir laboratuvar testi yoktur, bu nedenle doktorunuz tanı koymak ve diğer sağlık sorunlarını ekarte etmek için birkaç test isteyebilir. Alerji uzmanınız, dışkı testi ve kan testine ek olarak, küçük bir miktar süt proteininin bir iğne ile çocuğun cildinin hemen altına sokulduğu bir alerji cilt testi isteyebilir. Deri testi sonucunda kabarık bir nokta ortaya çıkarsa, çocukta süt alerjisi olabilir. 

Süt Alerjisinin Tedavisi

Bebeğinizin süt alerjisi varsa ve emziriyorsanız, alerjik reaksiyona neden olan süt proteini anne sütünüze geçebileceğinden, yediğiniz süt ürünlerinin miktarını sınırlamak önemlidir. Süt ürünlerinden aldığınız şeyin yerine geçecek alternatif kalsiyum kaynakları ve diğer hayati besinler bulma konusunda doktorunuzla veya diyetisyeninizle konuşmak isteyebilirsiniz.

Çocuğunuz anne sütü ile beslenmiyorsa, süt ve süt ürünlerinden tamamen uzak durması gerekir. Mama ile beslenen çocuklarda, süt içermeyen alternatif mamalar konusunda alerji uzmanınız size yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra bir beslenme uzmanı ile ortak bir çalışma yapmanız çocuğunuz için daha yararlı olacaktır. Çocuğunuzun alması gereken besin kaynakları için alternatif besinler önerecek olan beslenme uzmanınız, çocuğunuzun gelişiminin doğru ilerlemesini sağlayacaktır. 

Yorum Yok

Yorum Bırakın