Laktoz Alerjisi
Laktoz alerjisi olarak bilinen durum aslında laktoz intoleransıdır. Laktoz intoleransı ve süt alerjisi genel olarak birbiri ile karıştırılan durumlardır ve çoğu insan iki durumun aynı şey olduğunu düşüyor. Ancak, iki durum da nedenleri bakımından birbirinden çok farklıdır. Laktoz intoleransı, sindirim sistemini içerir. Eğer buna sahipseniz, vücudunuz laktozu sindirmek için gerekli enzim olan laktazı üretemez. Sindirilmemiş laktoz, midenizde ve ince bağırsağınızda normal olarak sindirilmek yerine, kolonunuza taşınır, burada bakteriler tarafından parçalanır, şişkinlik ve gaza neden olur. Laktoz intoleransı rahatsız edici olabilir, ancak tehlikeli değildir. Laktoz intoleransı yetişkinlerde yaygın olarak görülebilen bir durumdur.
Süt alerjisi ise bağışıklık sistemini içerir. Eğer süt alerjiniz varsa, vücudunuz süt ve diğer süt ürünlerindeki proteinlere sanki tehlikeli istilacılarmış gibi tepki verir. Alerji semptomlarına neden olan kimyasalları serbest bırakır. Bu alerjik reaksiyon hafif (kızarıklık) ila şiddetli (nefes almada güçlük, bilinç kaybı) olabilir. Süt alerjisi, özellikle çocuklarda ve bebeklerde en yaygın alerjilerden biridir.
Laktoz İntroleransı Neden Olur?
Bebeklerde laktoz intoleransı, konjenital laktaz eksikliği, LCT genindeki mutasyonlardan kaynaklanır. LCT geni, laktaz enzimini yapmak için talimatlar sağlar. Konjenital laktaz eksikliğine neden olan mutasyonların laktaz işlevine müdahale ettiğine ve etkilenen bebeklerin anne sütünde veya formülde laktozu sindirme yeteneklerinin ciddi şekilde bozulmasına neden olduğuna inanılmaktadır. Yetişkinlikte laktoz intoleransı, çoğu insanda görülen bebeklikten sonra LCT geninin yavaş yavaş azalan aktivitesinden kaynaklanır. LCT gen ekspresyonu, MCM6 adı verilen yakındaki bir gen içinde yer alan, düzenleyici öğe olarak adlandırılan bir DNA dizisi tarafından kontrol edilir. Bazı bireyler, bu elementte, ince bağırsakta sürekli laktaz üretimine ve yaşam boyunca laktozu sindirme yeteneğine yol açan değişiklikleri miras almışlardır. Bu değişikliklere sahip olmayan kişiler, yaşlandıkça laktozu sindirme yeteneklerinde azalma olur ve bu da laktoz intoleransının belirtilerine neden olur.
Laktoz İntoleransının Belirtileri
Laktoz intoleransının belirtileri, genellikle laktoz içeren yiyecek veya içecek tüketildikten birkaç saat sonra gelişir.
Tipik belirtileri şu durumları içerebilir:
- Gaz,
- İshal,
- Şişkin bir mide,
- Mide krampları ve ağrıları,
- Karın gurultusu,
- Hasta hissetmek.
Belirtilerinizin şiddeti ve ne zaman ortaya çıktığı, tükettiğiniz laktoz miktarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazı insanlar herhangi bir belirti yaşamadan küçük bir bardak süt içebilirken, bazı kişilerde ise çok az miktarda süt tüketmek bile belirtilere neden olabilir.
Laktoz intoleransının Tedavisi
Laktoz intoleransının tedavisi yoktur, ancak laktoz içeren yiyecek ve içeceklerin azaltılması genellikle semptomları kontrol etmeye yardımcı olur. Laktoz intoleransı, çoğunlukla tükettiğiniz süt ürünleri ve içecek miktarını sınırlayarak kolayca yönetilir. Ayrıca laktozu azaltılmış dondurma ve sütü deneyebilir veya vücudunuzun laktozu sindirmesine yardımcı olmak için süt ürünleri yerken laktaz enzimi takviyeleri alabilirsiniz.
Laktoz içermeyen ürünler şunları içerir:
- Laktozsuz inek sütü,
- Soya sütü,
- Pirinç, yulaf, badem, fındık, hindistan cevizi, kinoa ve patates sütleri.
Doktorunuz ayrıca kalsiyum ve D vitamini takviyeleri önerebilir. Bununla birlikte laktoz sindirimini iyileştirmek için yemekleriniz veya içeceklerinizle birlikte alabileceğiniz damlalar veya tabletler olan laktaz ikameleri almanız önerilebilir.