Peynir Alerjisi Belirtileri
Peynir alerjisi varsa, bu muhtemelen süt ürünlerine alerjiniz olduğu anlamına gelir. Süt alerjilerinin çoğu, bebeklik döneminde meydana gelir ve çoğu çocuk ilerleyen yaşlarında bu alerjiyi aşar. Ancak bazı çocuklar ise ömür boyu süt alerjisine sahip olur.
Gerçek bir süt alerjisi, peynir yedikten dakikalar veya saatler sonra semptomlara neden olabilir. Bu belirtiler hırıltılı solunum, kurdeşen, kusma, ishal, kramplar, burun akıntısı, sulu gözler ve kaşıntılı deriyi içerebilir. Nadir durumlarda yaşamı tehdit eden anafilaksi ortaya çıkabilir. Anafilaksi, acil tıbbi müdahale edilmesi gereken bir durumdur, müdahale edilmediği durumlarda ölüme neden olabilir.
Gerçek bir peynir alerjisiyle, vücudunuz sütte bulunan bir proteine veya birkaç proteine tepki verir. Bu duruma neden olan büyük olasılıkla kazein ve peynir altı suyudur. Bu proteinler bağışıklık sisteminiz için tehlikeli görünmektedir, bu nedenle bağışıklık sisteminiz onlarla savaşmak için immünoglobulin E adı verilen bir antikor salgılar. Bununla birlikte histamin gibi kimyasallar salınır ve alerjik reaksiyon belirtileri ortaya çıkmış olur. Bazı durumlarda, peynir alerjisi gibi görünen şey, parmesan, camembert, brie, gruyere, çedar ve rokfor gibi yaşlı peynirlerde doğal olarak bulunan histaminlere karşı gerçekten duyarlılıktır. Normalde, histamin içeren yiyecekler yediğinizde, Diamin oksidaz adı verilen bir enzim onu parçalamanıza yardımcı olur, böylece onu fark etmezsiniz. Ancak, yaşlanmış peynir yiyen düşük enzim seviyelerine sahip insanlar için, histaminler, alerjisi olan bir kişinin süt proteinlerine karşı savaş sırasında histamini kendisi üretmesi durumunda vereceği reaksiyonların aynısına neden olur. Histamin intoleransının en yaygın belirtilerinden biri kızarıklıktır.
Genellikle peynir alerjisi ile karıştırılan diğer durum laktoz intoleransıdır; ancak bu tahammülsüzlük, bir sindirim sistemi arızasının bir sonucudur ve bir bağışıklık sistemi sorunu değildir. Laktoz intoleransının belirtilerinin tümü, şişkinlik, ishal ve gaz gibi sindirimle ilgilidir.
Peynir İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
Peynir yedikten sonra bazı belirtiler ortaya çıkabilir ve alerji ile karıştırılabilir. Ancak peynir intoleransı, alerjiden farklıdır. Alerji, bağışıklık sisteminin bir tepkisi iken intolerans ise sindirim sistemi ile ilgilidir. Peynir intoleransı ve alerjisi aslında süt ürünleri ile alakalıdır. Peynir hoşgörüsüzlüğü belirtileri süt hoşgörüsüzlüğü ile aynıdır ve şunları içerir:
- Şişkinlik,
- Karın ağrısı,
- Gaz,
- İshal veya gevşek dışkı,
- Akne,
- Egzama.
Bunun yanı sıra, peynir yüksek bir FODMAP besindir; ince bağırsağın parçalanması ve emilmesini zor bulduğu şeker ve karbonhidrat türleridir. Pek çok insan, FODMAP’lerde yüksek olan yiyecekleri yemekte çok az sorun yaşarken, bunlar özellikle irritabl bağırsak sendromu hastaları için sorun yaratabilir.
Peynir Alerjisi Tedavisi
Peynir yedikten sonra herhangi bir alerji belirtisi yaşarsanız bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuğunuzda süt alerjisi belirtileri varsa bir çocuk alerji uzmanına başvurmanız gerekir. Peynir alerjisi, süt alerjisi ile ilgilidir ve süt alerjisi çocuklarda yaygın olarak görülen bir alerji türüdür. Çocuğunuz, süt alerjisi teşhisi alırsa, çocuğunuzun diyetinden sütü ve süt ürünlerinin tümünü çıkarmanız gerekir. Çocuğunuzun alması gereken besin değerlerini eksiksiz alması için bir beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz. Beslenme uzmanınız, uzak durmanız besinler konusunda sizi bilgilendirecektir ve çocuğunuzun gelişiminin eksiksiz tamamlanması için alternatif besinler önerecektir.