İnek Sütü Protein Alerjisi
İnek sütü protein alerjisi, bebeklerde en yaygın görülen besin alerjilerinden biridir. İnek sütü proteini alerjisi, vücudun bağışıklık sistemi ineklerin ve diğer bazı hayvanların sütündeki bir proteine anormal şekilde tepki verdiğinde ortaya çıkar. Genellikle 1 yaşından küçük bebeklerde görülür. Bağışıklık sistemi normalde vücudumuzu bakteri ve virüs gibi zararlı patojenlerden korur. İnek sütü proteini alerjisinde, bağışıklık sistemi, inek sütündeki bir proteini zararlı madde olarak algılar ve ona saldırır.
İki tür inek sütü protein alerjisi vardır; IgE aracılı (ani reaksiyon) ve IgE aracılı olmayan (gecikmiş reaksiyon). IgE veya immünoglobulin E, vücutta alerjik belirtilere (kurdeşen, kızarıklık, hırıltılı solunum, burun akıntısı) neden olan normal bir antikordur.
Ani reaksiyon inek sütü proteini alerjisinde belirtiler genellikle inek sütü içildikten sonraki 2 saat içinde başlar. Gecikmiş reaksiyon inek sütü alerjisinde belirtiler, inek sütü içildikten 48 saat ila 1 hafta sonra ortaya çıkar.
İnek Sütü Proteini Alerjisinde Risk Faktörleri
İnek sütü proteini alerjisi çok yaygındır ve 1 yaşından küçük bebeklerin %2-3’ünde görülür. Çocuklar büyüdükçe risk azalır ve 6 yaş ve üzeri çocukların % 1’inden daha azında görülür. İnek sütü proteini alerjisi için risk faktörleri arasında astım, egzama veya mevsimsel alerjiler gibi alerjik hastalığı olan bir ebeveyne veya kardeşe sahip olmak yer alır.
İnek Sütü Proteini Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
İnek sütü proteini alerjisinin belirtileri çok çeşitlidir ve belirtiler genellikle inek sütünün çocuğun diyetine girdiği ilk hafta içinde gelişir. İnek sütü proteinine anında tepki gösteren bir çocuk, kusma, ishal, mukus veya dışkıda kan ve karın ağrısı gibi belirtiler geliştirebilir. Bazı çocuklarda ayrıca kızarıklık, burun akıntısı veya nefes almada güçlük gelişebilir.
Çoğu bebek inek sütü proteinine gecikmiş bir reaksiyon gösterir ve cilt veya gastrointestinal sistemi içeren belirtiler gösterir. Gastrointestinal belirtiler; kusma, karın ağrısı, uzun süreli huzursuzluk veya ağlama (kolik), dışkıda kan ve / veya mukus ve ishali içerebilir. Deri belirtileri ise kurdeşen ve egzamayı içerir.
Bebeklerde ayrıca besinlerin yetersiz emilimi nedeniyle hırıltılı solunum, sinirlilik, yüzde şişme ve yetersiz büyüme görülebilir.
İnek Sütü Proteini Alerjisinin Teşhisi
Çocuğunuzda inek sütü proteini alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanınız, çocuğunuzun tıbbi geçmişini öğrendikten sonra fizik muayene yapacaktır. Daha sonra teşhis için çocuğunuzun belirtilerine göre bazı testler yapabilir.
Çocuk alerji uzmanınız, kan ve deri testleri ile bebeğinizin alerjisini teşhis edebilir. Bunun yanı sıra dışkıda kan olup olmadığını belirlemek için de bazı yöntemler kullanılabilir. Gecikmiş reaksiyonlar, farklı teşhis yöntemleri gerektirebilir. Bu sebeple çocuğunuzu mutlaka bir çocuk alerji uzmanına götürmeniz gereklidir.
İnek Sütü Proteini Alerjisinin Tedavisi
İnek sütü proteini alerjisinin en etkili tedavisi, inek sütünü çocuğunuzun diyetinden çıkarmanızdır. Çocuğunuzun yediklerine dikkat etmeli, içeriğinde inek sütü bulunan herhangi bir şeyi tüketmediğinden emin olmalısınız. Anne sütü ile beslenen bebeğiniz varsa, sizin de inek sütünü diyetinizden çıkarmanız gerekir. Proteinler anne sütü yoluyla bebeğe geçebilir ve bu durum da alerjik reaksiyona neden olabilir.
Keçi veya koyun sütleri genellikle inek sütü ile aynı reaksiyonu ortaya çıkarır, bu nedenle bunları ikame olarak kullanmak belirtileri iyileştirmez. Soya sütü de genellikle tavsiye edilmez. Pek çok bebek, bu sütlerdeki veya soya bazlı formüllerdeki proteinlere benzer alerjik reaksiyonlara sahip olacaktır. Bu sebeple bir beslenme uzmanı ile çalışmanız yararlı olacaktır. Beslenme uzmanınız, tüketebileceğiniz besinler konusunda size tavsiyelerde bulunacaktır; sizin ve bebeğinizin alması gereken besin değerlerini, alternatif besinlerle almanızı sağlayacaktır.