İnek Sütü Alerjisi
İnek sütü proteini alerjisi olarak da bilinen inek sütü alerjisi, emziren bir bebeğin annesi tarafından tüketilen veya biberonla beslenen bebekler için formülde kullanılan inek sütü, sütten kesilmeden önce bebekte semptomlara neden olduğunda ortaya çıkabilir. Ya da bebek sütten kesilme sırasında veya sonrasında inek sütü proteini içeren ürünleri tüketirse ortaya çıkar. Alerji genellikle bir bebeğin hayatının ilk yılında ortaya çıkar, ancak çoğu çocuk bunu aşar.
Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi Ne Kadar Yaygındır?
İnek sütü alerjisi, yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerde de görülebilir, ancak bu bebeklerin yalnızca %0,5’i etkilenir ve belirtiler genellikle hafif veya orta derecededir.
Ailesinde alerji öyküsü olan bebeklerin inek sütü proteini alerjisine sahip olma olasılığının daha yüksek olduğu düşünülmektedir. Aynısı egzama ve astımı olan bebekler için de geçerlidir. Astımı olanlar, özellikle akciğer hastalıkları iyi kontrol edilemiyorsa, ciddi reaksiyonlara sahip olabilirler.
İnek Sütü Alerjisine Ne Sebep Olur?
Alerji, vücudun bağışıklık sistemi zararsız bir maddeyi, yabancı bir istilacı olarak algıladığında ve tıpkı bakterilere veya bir virüse saldıracakmış gibi ona saldırdığında oluşur. Bu anormal tepki, bir alerji ile ilişkili semptomları tetikleyen kimyasalları açığa çıkarır. Süt hem kazein (süt ekşi olduğunda lor oluşturan) hem de peynir altı suyu (lor çıkarıldığında sulu parça) içerir ve bunların her biri alerjik tepkiye neden olabilecek birkaç farklı proteine sahiptir. Bir inek sütü proteini alerjisi, salınan kimyasallara bağlı olarak farklı reaksiyon türlerine neden olabilir ve alerji şu nedenlere göre kategorize edilir:
İmmünoglobulin E (IgE) aracılı reaksiyonlar: Bağışıklık sistemi, inek sütü proteinine yanıt olarak histamin ve diğer kimyasalları serbest bırakır. Semptomlar genellikle proteini tükettikten 20 ila 30 dakika sonra ortaya çıkar, ancak 2 saat sonra da ortaya çıkabilir.
İmmünoglobulin dışı E-aracılı reaksiyonlar: T hücrelerinin, inek sütü proteinini tükettikten sonra 48 saatten bir haftaya kadar daha kademeli olarak ortaya çıkan semptomları tetiklediği durumdur.
Karışık IgE ve IgE dışı reaksiyonlar: Bu, immünoglobulin E aracılı reaksiyonların ve immünoglobulin E aracılı olmayan reaksiyonların bir kombinasyonudur.
İnek Sütü Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Bir inek sütü proteini alerjisi tarafından tetiklenebilen, genellikle deri, gastrointestinal sistem ve solunum yolunu içeren çok çeşitli semptomlar vardır. Solunum yollarını ilgilendirenler genellikle diğer semptomlarla birlikte ortaya çıkar. Bunlar şunları içerir:
IgE aracılı semptomlar (bunlar daha hızlı ortaya çıkar)
Deri reaksiyonları: Kaşıntı, ciltte kızarıklık, ani kaşıntılı kızarıklık ya da şişlik,
Gastrointestinal reaksiyonlar: Ağızda dudak, dil veya damakta şişme, ağızda kaşıntı, mide bulantısı, kusma, kolik karın ağrısı veya ishal,
Solunum reaksiyonları: Burun kaşıntısı, hapşırma, burun akıntısı, tıkanıklık, öksürük, hırıltılı solunum veya nefes darlığı.
IgE aracılı olmayan semptomlar (bunlar akut değildir ve gecikmiştir)
Deri reaksiyonları: Kaşıntı, ciltte kızarıklık veya egzama
Gastrointestinal reaksiyonlar: Asit reflü veya gastro-özofageal reflü hastalığı (GÖRH), gevşek veya sık dışkı (kaka), kakada kan veya mukus, karın ağrısı, kolik, kabızlık, yemeği reddetme veya yemekten kaçınma, perianal bölgede kızarıklık, yorgunluk.
Solunum reaksiyonları: Öksürük, hırıltılı solunum veya nefes darlığı.
Nadir durumlarda, bir çocuk ölümcül olabileceği için hemen acil tıbbi yardım gerektiren bir anafilaktik reaksiyon geçirebilir. Bebeğinizin nefes almakta zorlandığını düşünüyorsanız hemen tıbbi bir yardım alın.
İnek Sütü Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?
Çocuğunuzda inek sütü alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız, bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanınız, teşhis için bazı testler kullanabilir. Alerjilerin teşhisinde genel olarak deri delme testi ve kan testi kullanılır. Bu testlerden hangisinin kullanılacağını, alerji uzmanınız bebeğinizin mevcut durumuna ve belirtilerine göre belirleyecektir. Çocuk alerji uzmanınız, bazı hastalıkları dışlamak için de bazı testler yapabilir. Çocuklarda ve bebeklerde görülen alerjik hastalıkların teşhisini en net şekilde ortaya koyacak kişi, çocuk alerji uzmanlarıdır.
İnek Sütü Alerjisinin Tedavisi
İnek sütü alerjisi teşhis edilirse, inek sütü proteininin çocuğunuzun diyetinden çıkarılması gerekecektir. Bir beslenme uzmanından destek alarak bebeğiniz için bir beslenme listesi oluşturabilirsiniz. Beslenme uzmanınız ayrıca inek sütünü içermeyen bir diyetin ardından çocuğunuzu nasıl sütten keseceğiniz konusunda size tavsiyelerde bulunulacaktır. İnek sütü birçok önemli besin, özellikle kalsiyum sağladığından, beslenme uzmanınız çocuğunuzun sağlıklı büyüme için gerekli tüm besinleri yeterince almasını sağlamaya yardımcı olabilir.