Süt Alerjisi
Alerjik reaksiyonlar oldukça yaygın olan durumlardır ve bu yaygınlık günden güne artış göstermektedir. Besin alerjileri, özellikle çocukluk döneminde başlayan ve etkileri şiddetli olabilen alerjilerdendir. Her besin alerjik reaksiyona neden olabilir nacak Dünya genelinde yaygın olarak alerjik reaksiyona neden olan 8 besin vardır. Bunlar; inek sütü, buğday, soya, balık, yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri, kabuklu ağaç yemişleri ve yumurtadır. Genel olarak çocukluk döneminde meydana gelen bu alerjilerden bir kısmı yaşamın ilerleyen yıllarında da devam etme eğilimi gösterir. Bu yazımızda, oldukça yaygın olan süt alerjisi sizler için yazdık.
Süt Alerjisi Neden Olur?
Gıda alerjileri, normalde enfeksiyonla savaşan vücudun bağışıklık sistemini içerir. Birisinin belirli bir yiyeceğe alerjisi olduğunda, bağışıklık sistemi o yiyecekteki proteinlere aşırı tepki verir. İnek sütüne alerjisi olan kişiler, inek sütünün içinde bulunan bir veya daha fazla proteine tepki gösterir. Ekşi sütte yığın oluşturan madde olan lor, kazein adı verilen birkaç süt proteini de dahil olmak üzere sütün proteinlerinin %80’ini içerir. Sütün sulu kısmı olan peynir altı suyu, diğer %20’yi tutar. İnek sütü alerjisi olan kişilerin, sütün bir veya iki kısmındaki proteinlere alerjik olabilir. Kişi bu proteinleri her yediğinde, vücut bunların zararlı istilacılar olduğunu düşünür. Bağışıklık sistemi, bağışıklık sistemi tehlikeli olarak gördüğü bu durumla savaşa girer. Bu durum da vücutta histamin gibi kimyasalların salındığı alerjik bir reaksiyona neden olur. Her yaştan insanın süt alerjisi olabilir, ancak küçük çocuklarda daha yaygındır. Bazı çocuklar, ilerleyen yaşlarında bu alerjiyi aşarlar ancak bazıları ise ömür boyu bu alerjiye sahip olur.
Süt Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Süt alerjisinin belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilir; bazı kişilerde belirtileri son derece şiddetli olabilir. Belirtiler genel olarak süte maruz kaldıktan kısa süre içinde ortaya çıkar. Süt alerjisinin tipik belirtileri şu durumları içerir:
- Hırıltılı solunum
- Nefes almada zorluk
- Öksürme
- Ses kısıklığı
- Boğaz gerginliği
- Mide bulantısı, kusma,
- İshal,
- Kaşıntılı, sulu veya şişmiş gözler
- Kurdeşen
- Şişme
- Baş dönmesine veya bilinç kaybına neden olan kan basıncında bir düşüş.
Süte karşı alerjik reaksiyonların şiddeti değişebilir. Aynı çocuk her maruziyette farklı tepki verebilir. Bu, bir reaksiyonun hafif olmasına rağmen, bir sonraki reaksiyonun daha şiddetli ve hatta yaşamı tehdit edici olabileceği anlamına gelir.
Çocuklarda ayrıca şu belirtiler de olabilir; gevşek dışkı, dışkıda kan, yemek yemeyi reddetme veya sinirlilik veya kolik gibi semptomların saatler ve günler sonra ortaya çıktığı süte tahammülsüzlük,
Süt Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?
Bebeğinizin süte alerjisi olduğunu düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden bir çocuk alerji uzmanına başvurmanız gerekir. Alerji uzmanınız, bebeğinizin mevcut durumuna ve belirtilerine uygun olacak şekilde bazı testler yapabilir. Çocuk alerji uzmanınız, kan testi ve deri delme testini teşhiste kullanabilir. Deri delme testinde, az miktarda alerjen bebeğinizin derisinin altına yerleştirilir; bölgede kızarıklık, kabarma olması alerji olduğu anlamına gelir. Kan testinde ise antikor miktarına bakılır.
Süt Alerjisinin Tedavisi
Süt alerjisinin tedavisinde en etkili yöntem, sütten ve süt ürünleri içeren her şeyden uzak durmaktır. Alerjen maddeyle teması ortadan kaldırmak, belirtilerin de ortadan kalmasını sağlayacaktır. Bebeğinizin süt alerjisi varsa ve bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa, sizin de süt ürünlerinden kaçınmanız gerekmektedir. Bebeğiniz mama ile besleniyorsa, alerji uzmanınız süt içermeyen mama önerecektir. Süt alerjisi olan bebeklerin beslenme listesinin bir beslenme uzmanı tarafından yapılması oldukça önemlidir. Beslenme uzmanınız bebeğinizin ve sizin ihtiyaç duyduğunuz besin değerlerini almanız için alternatif besinler önerecektir.